Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Outoa tukea, outoja aikoja

1.3.2017

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä ehdottaa kaupallisen television uutistoiminnalle valtion tukea.



Vaikka kyseessä olisikin vain määräaikainen, kolmen vuoden mittainen tuki, on ehdotus perin outo. Tukea annettaisiin "prosenttiosuutena uutis- ja ajankohtaissisältöjen tuottamisen kustannuksista".



Rahoja tällaiselle tuelle ei vielä ole. Jostain pitäisi siis ottaa. Vaihtoehdot ovat joko tinkiminen jostain muusta, lainanotto tai verojen korottaminen. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja. Isoista rahoista ei ole kyse, kahdeksasta miljoonasta eurosta.



Hyvää on toki se, että työryhmän, ja vähän valtionkin mielestä, uutistoiminta on niin tärkeä yhteiskunnallinen toiminto, että sen edellytyksistä on syytä pitää huolta.



Niin on.



Tosin valtio ei viime vuosina ole erityisemmin huolehtinut uutisten tekemisen edellytyksistä. Sanomalehtien arvonlisäveron alentamista on toivottu, lähinnä tietysti lehdet itse. Monet poliitikot ovat periaatteessa samaa mieltä, mutta toimenpiteet vain puuttuvat.



Käsittämätön on nykyisenä digiaikana myös se, että digituotteilla on korkeampi verokanta. Tätäkään ei ole saatu muutettua.



Toki veron alennusten vaarana on, että kustantajat eivät siirtäisi alennusta tilaushintoihin, vaan pitäisivät alennuksen itse. Mutta se on toki markkinataloutta, eikä valtion ole siihen syytä puuttua. Tärkeämpää olisi tunnustaa journalismin ja laadukkaan tiedonvälityksen merkitys, ja tukea sitä.



Nyt ehdotettu tuki ei kuitenkaan ole aitoa sananvapauden edistämistä.



Tuki kohdennettaisiin kaupallisille ”yleisen edun” kanaville. Näitä on käytännössä kaksi: Nelonen ja MTV3. Kyse ei siis ole mitenkään sananvapauden edistämisestä ja uutistoiminnan monipuolisuuden tukemisesta. Pelkästään kahden yhtiön tukemisesta.



Outoa on myös se, että työryhmä haluaa tukea televisiota. Television merkitys on kovaa vauhtia hupenemassa, niin kodissa olevana laitteena kuin välityskanavanakin. Tieto, uutiset mukaan lukien, siirtyy nettiin, ja netissä mobiililaitteisiin. Toki Nelonen ja MTV3 tekevät uutisia myös nettiin, mutta outoa on, että työryhmä korostaa välinettä.



Television ja netin raja on nopeasti häipymässä. Enää eivät pelkästään televisioyhtiöt tee liikkuvaa kuvaa. Sitä tekevät myös monet sanomalehdet - ainakin ne, jotka ovat perillä kuluttajien tottumuksista, tavoista, tarpeista, maailman muutoksesta ja digitalisaatiosta. Ne, joilla on näkemys toimialan - ei pelkästään sanomalehdistön, vaan koko uutistoiminnan - disruptiosta, ja halu selviytyä.



Työryhmän ehdotus lähinnä vain hidastaisi välttämätöntä digitalisaatiota, välttämätöntä liikkuvan kuvan lisääntymistä, välttämätöntä osaamisen lisäämistä.



Ja jo lähtökohta, että valtio tukisi kaupallista, itse itsensä rahoittavaa yhtiötä, on tälle ajalle aivan outo ja vieras.



Jos yhteiskunnan elintärkeä toiminto ei pärjää markkinoiden rahoituksella, niin sitten pitää varmaankin yhteiskunnan, valtion ottaa se hoitaakseen. Mutta kun valtiolla on jo Yleisradio, niin miksi kaupallisille yrityksille pitäisi antaa valtion rahaa?



Nyt sinänsä hyvä ajatus - uutistoiminnan edellytysten turvaaminen - häviää ihan toissijaisten toimenpiteiden alle.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy