Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Hyvinvointiyhteiskunnan hyvästit

3.3.2017

Suomi on vajaassa sadassa vuodessa noussut maailman kärkimaiden joukkoon - mitattiin sitten millä tahansa hyvän mittarilla. Tasa-arvo, sananvapaus, elintaso, yhteiskuntarauha, koulutus, terveys, oikeusvaltio; kaikissa näissä olemme aivan maailman kärkeä.

Muutos ja nousu kohtalaisen köyhästä maasta rikkaiden joukkoon on tapahtunut maailmanennätysvauhtia. Syykin on olemassa. Se ei ole poikkeuksellisen rikkaat luonnonvarat, ei harvinaisen suuret pääomat, tuskinpa muita kansoja viisaammat ihmiset, eikä ylivoimaisen loistava myyntitaito.

Syytä on etsittävä siitä, että olemme olleet harvinaisen yksimielisiä. Pystyneet sopimaan asioista, pystyneet määrittelemään yhteiset tavoitteet ja keinot. Tekemään asioita yhdessä. Ja pitämään huolta kaikista, niistäkin joilla on ollut vaikeaa. Olemme luoneet tavattoman turvallisen yhteiskunnan, jossa on välitetty, jossa on ihmisistä pidetty huolta.

Nyt nousu-Suomen aika alkaa olla ohi.

Työmarkkinoilla sopimisen aika taitaa olla pysyvästi mennyttä.

Ja nousun aivan keskeinen tekijä - hyvinvointivaltio - voi sekin tavattoman huonosti.

Meillä on ollut erinomaisen hyvät turvaverkot. Viimeisenä niistä toimeentulotuki. Sitä myönsivät kunnat silloin, kun rahat olivat kertakaikkiaan loppu. Toimeentulotuki on ollut vuosittain satojentuhansien suomalaisten viimeinen hätävara, jolla on saanut laskut maksettua, kun tilapäisesti on ollut isoja ongelmia. Tukea saaneita kotitalouksia on yli 250 000.

Nyt tähän viimeiseen turvaan ei enää voi luottaa. Nyt hyvinvointivaltio on pettänyt kansalaisensa.

Enää ei ole viimeistä turvaa.

Toimeentulotuen maksaminen siirtyi vuoden alussa kunnilta Kelalle. Lain mukaan päätös pitäisi saada viikossa. Nyt Kela rikkoo lakia. Tuhansilla, tuhansilla päätös ja rahat viipyvät paljon pitempään. Seurauksena on se, että maksut jäävät rästiin. Ongelma ei koske tietenkään pelkästään toimeentulotukeen oikeutettuja, vaan myös niitä, joiden rahojen saaminen viipyy. Vuokranantajia, sähköyhtiöitä, vakuutusyhtiöitä.

Sietämätöntä on se, että rahojen viipymisen syynä on valtion Kela.

Ei Kela tietenkään ole yksin syyllinen. Koko muutos on valmisteltu erittäin huonosti. Kela on osin lain takia, mutta isolta osaltaan ihan itse, ajautunut tilanteeseen, että resurssit eivät riitä. Eikä välttämättä osaaminen. Kyllä tilanteeseen olisi ollut aikaa varautua.

Kansalaiset - ne joista valtion on pidettävä huolta - ovat aivan aiheesta tuohtuneita, hädissään ja tuskissaan.

Hyvä esimerkki uudistuksen epäonnistumisessa oli Helsingin Sanomain yleisönosastolla perjantaina 3.3., jossa nimimerkki Ahdinkoon joutunut kirjoitti ennen yhden hakemuksen riittäneen. Nyt hakemuksia pitää tehdä 12. Ja niistä 11 on turhia.

Tämä on jo lähinnä kiusantekoa. Kansalaisten nöyryyttämistä. Ei kansalaisten palvelua, mitä varten Kela on olemassa. Ei huolenpitoa, mitä varten sosiaaliturva on olemassa.

Kelan palvelun tasosta kuulee karmivia tarinoita.

"Tahtoisin virkailijan joka hoitaa työnsä korkealla työmoraalilla ja ammattiaan kunnioittaen; en ole saanut sellaista. Saan tyhjäntoimittajia jotka lähettää kirtoviestejä toinen toiselleen, kaikki on sekaisin ja kukaan ei halua ottaa vastuuta. Saan puhelinnumeroita, mihin ei vastata, ja jos vastataan niin silloin sanotaan, ettei voi hoitaa asioitani ja saan uuden puhelin numeron johon taas jonotan kolme tuntia. Kun puhelin ja asiakaspalvelut eivät toimi, marssin Kelan konttoriin josta saan samaa palvelua: "emme voi auttaa sinua koska meillä on kolme asiakaspalvelijaa tiskillä ja kolme kiertävää."

"Kerron saman tarinan kymmenelle virkailijalle, sama satu uudestaan ja uudestaan. Se on nöyryyttävää."

"Vihaan sitä, että aina pitää kaivaa lakipykälät esiin. että asia tapahtuu, en halua kiristää ketään virkailijaa, mutta minkä voin, jos virkailija itse ei suostu tekemään työtänsä tai jos virkailijat toistuvasti tekevät virheitä jotka vaikuttavat suoraa yksilön talouteen ja mielenterveyteen."

Ei näin kansalaisia saa kohdella.

Kela itse kertoo verkkopalvelunsa etusivulla: "Suomalainen hyvinvointivaltio on syntynyt yhteisten ponnistelujen ansiosta. Kela täyttää 80 vuotta itsenäisyyden juhlavuonna." Nämä kaksi eivät juuri kohtaa.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy