Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Berner saa mennä

Ministeri Anne Berner ilmoitti siirtyvänsä ministerin tehtävän jälkeen ruotsalaisen SEB-pankin hallituksen jäseneksi.

Kova nousi meteli.

Oppositio – johon voinee lukea myös lehdistön – ilakoi.

On ilmeisen väärin siirrytty.

Moni muukin asia on väärin.

On väärin, että ministeri siirtyy johonkin muuhun tehtävään kesken ministeripestin.

Tosin Berner ilmoitti, että alkaa hoitaa hallituksen jäsenen tehtäviä vasta sitten kun ministerin hommat on ohi.

On väärin, että ministeri siirtyy ison yrityksen hallitukseen.

Tosin on varmaan kaikkien – yksilön, yrityksen ja yhteiskunnan – etu, että osaamista käytetään siellä missä sitä tarvitaan.

On moraalisesti väärin, että poliitikko siirtyy yksityiseen yritykseen.

Tosin en oikein ymmärrä, mikä siinä on pahaa. Berner on hoitanut politiikan ulkopuolelta tulleena vaativan tehtävän kunnianhimoisesti, uusia ajatuksia tuoden. Joskus kyllä aikamoisen metelin saattamana, mutta on hän varmaan itsekin oppinut monenlaista. En oikein ymmärrä, millainen moraali pitäisi poliitikoilla olla: kieltäytyä töistä, pysyä politiikassa kunnes äänestäjät tai itse siirtyy pois, ja vasta sitten alkaa etsiä töitä?

On väärin, että Berner ei eroa heti.

Tosin en ymmärrä, miksi pitäisi heti erota. SEB-pankin yhtiökokous valitsee – tai voihan se olla valitsemattakin – Bernerin hallituksen jäseneksi maaliskuun 26. päivä. Miksi pitäisi reilu kuukausi ennen erota? Vähän tuntuu olevan epäselvää, milloin SEB:n hallituksen ensimmäinen kokous on,  yhtiökokouspäivänä vai myöhemmin. Berner on arvioinut, että hän aloittaisi työnsä huhtikuun lopulla tai ehkä vielä myöhemmin.

On väärin, että ministerin tehtävässä opitut asiat hyödyttävät yksityistä yritystä.

En oikein ymmärrä, miten ihmisen sitten pitäisi elää. Jos jossain jotain oppii, eikö sitä pitäisikin käyttää hyödyksi, omaksi, työnantajan ja yhteiskunnan? Eikö opin käyttämättä jättäminen olisi suurempi vääryys? Olisiko väärin, jos yliopistossa yhteiskunnan varoin hankittuja tietoja ei saisi käyttää yrityksen hyväksi? Miten se niin voisi olla?

On väärin, että Berner ylipäätään tuli ministeriksi.

Tosin puolueet valitsevat ministerinsä, ja hallituspuolueet valitsevat nykyisin aika lailla kansalaiset vaaleissa. Pitäisikö sitten eduskuntavaaleissa kansalaisten päästä sanomaan, ketkä ovat kelvollisia ministeriksi? Eihän siitä mitään tulisi – vaaleissa valitaan kansanedustajat, ei ministereitä.

On väärin, että Berner ylipäätään tuli politiikkaan.

Tällaistakin näkemystä on ollut. Kun on menestyvä oma bisnes, eikö saisi tulla hoitamaan yhteisiä asioita, usein pienemmällä korvauksella kuin mitä yrityksestä saisi? Niinhän se tuli Sipiläkin, ja moni, moni muu. Eiköhän politiikan yksi suurimpia ongelmia ole se, että politiikoilta, myös kansanedustajilta puuttuu yrittämisen ja yritysten tuntemusta.

On väärin, että Berner on toiminut omapäisesti.

Sellaistahan se on, kehitys. Teesi, antiteesi ja synteesi, dialektiikkaa. Berner ei välttämättä ole hoitanut tehtäviään poliittisesti siististi; törmäyksiä on tullut, kun on yrittänyt kehittää Suomesta parempaa, aika jyrkilläkin ehdotuksilla. En oikein ymmärrä, mitä pahaa siinä on, että haastaa vanhat menettelytavat. Puolueetkin – kuten sovitut menettelytavat - kaipaavat ravistelua.

On väärin, että Berner saa hallituksen jäsenen 5800 euroa kuukaudessa.

Tämä taitaa olla kaiken ydin. Hallituksen jäsenen palkkio on tavallisen, pieni-, keski- ja aika suurituloisenkin mielestä kohtuuton. Niin on ainakin minusta. Ison pankin hallitus vaatii toki paljon aikaa, paljon osaamista ja tietoa, mutta eihän se mikään kokopäiväinen työ ole.

On väärin, että Berner jatkaa ministerinä, vaikka kesällä on jo toinen tehtävä odottamassa.

En oikein ymmärrä oppositio-opportunistien perusteluja. Heidän mielestään pitäisi vastuullisesta tehtävästä pitäisi luopua heti. Kyllähän kaikilta ihmisiltä edellytetään lojaalisuutta työnantajaa ja omaa työtä kohtaan. Ihan lainkin perusteella. Ei se nyt vallan tavatonta ole, että ihminen on töissä, saa toisen tehtävän, mutta jatkaa entistä työtään työsopimuksen irtisanomisajan verran. On ihan luonnollista, että työnantaja edellyttää lojaalisuutta; ja yhtä luonnollista, että tulevat työnantaja ymmärtää tämän. Ja tekijä myös. Nämä opportunistit - poliitikkoja usein itsekin - tuntuvat ajattelevan, että poliitikon moraali on sen verran huteraa, että ihminen alkaa heti edistää tulevan työnantajan ja työtehtävän asioita kun on edes ehdolla.

On väärin, että joku pärjää.

Tämä taitaa olla se vielä kovempi ydin. Ei saisi mennä eteenpäin, ei ainakaan jo hyvin toimeentuleva ihminen. Kateus on mahtava voima, jota voidaan perustella monella syyllä; vaikkapa moraalilla.

Minusta Berner on hoitanut työnsä ministerinä enimmäkseen hienosti, vallan mainiosti. Tuonut uudenlaista ajattelua, edistänyt digitalisaatio, saattanut vireille ja osin loppuunkin merkittäviä liikennepoliittisia muutoksia, ravistellut, kyseenalaistanut ja yrittänyt tehdä parempaa Suomea.

Minun puolestani Anne Berner saa mennä SEB-pankin hallitukseen, ja muihinkin hallituksiin. Hyvää matkaa!

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy