Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Ei me ehitä

Lappeenrannassa on ollut tapahtumia. Siinä mielessä hyvä kaupunki asua, jos ei halua kotonaan jurottaa.

Jo 1970- ja 1980-luvulla oli humppafestivaalit. Ja on niitä senkin jälkeen ollut. Hard corea, laulukilpailua, pienpanimojuhlaa, Lappeefestiä.

Moni tapahtuma on tehty yksityisin voimin, yhdistysten ja yritysten osaamisella ja työllä. Moneen tarvitaan väistämättä myös kaupungilta – siis meidän lappeenrantalaisten yhteiseltä organisaatiolta – apua ja joskus tukeakin. Lupia, liikennejärjestelyjä, monenmoista. Joskus myös taloudellista tukea. Rahaa.

Kaupunki uudisti tapahtumien tukemisen periaatteensa. Nyt ei enää jaeta rahaa, vaan kehitettiin kumppanuussopimusmalli. Asiat helpottuvat.

Kaupunginhallitus päätti 5. marraskuuta, että avustusjärjestelmä uudistetaan. Joulukuun 17. päivä uusi tapahtumakumppanuusmalli hyväksyttiin. Se tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Kaupunginhallituksen mukaan ”Lappeenrannan kaupunki haluaa houkuttelevaksi monipuolista vapaa-ajan toimintaa ja tapahtumia tarjoavaksi tapahtumakaupungiksi”, ja tässä uusi malli on suuri apu.

Uskotaan.

Uskoo, ken haluaa.

Ainakin alku on jähmeä, tahmea ja perin surkea.

Lappeenrannan satama on viime vuosina tullut hyvin suosituksi – ihmisiä riittää myös talvella. Siitä suuri kiitos kuuluu yksityisille: kahvila Kafiina on avoinna talvisinkin, ja laajentaa nyt tilojaan. Saimaan jäälle on tuotu napakelkka, aurattu jäätie Karhusaaren laavulle, tehty luistinrataa. Kasinonpuistoon on rakennettu lumiliukumäki. Aukiolle on tehty jääkenttä, jossa on maalit, mailoja ja palloja, ja joskus taitoluistelun harrastajat opettamassa luistelua. Toimintaa on ollut monenlaista.

Enimmäkseen ilman kaupungin suoraa tukea.

Nyt oli tarkoitus järjestää Sataman suuri talvipäivä -tapahtuma helmikuun lopussa – kuten viime vuonnakin.

Ei järjestetä.

Järjestäjien kannalta kaupungin uusi kumppanuussopimusmalli tuli aivan liian myöhään. Neuvottelut kumppanuudesta olisivat järjestäjien kertomaan mukaan olleet vasta tammikuun 10. päivä. Siis kolme ja puoli viikkoa kaupungin päätöksen jälkeen. Vasta silloin olisi selvinnyt, mitä uusi malli olisi merkinnyt. Siis miten ”asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta olisi edesautettu sekä tuettu elinvoimaista kaupunki-imagoa ja synnytetty majoitusvuorokausia”, kuten kaupunki tavoitteitaan määrittelee.

No, talvipäivän kannalta aikataulu oli aivan mahdoton, kertoo tapahtuman tuottaja Erno Salmela. Markkinoinnille ei olisi jäänyt aikaa.

Ei synnyttänyt tapahtumakumppanuusmalli majoitusvuorokausia sataman talvipäivän osalta ainakaan tänä talvena.

Marian aukiolle – tuolle Etelä-Karjalan maantieteellisen ytimen hienolle autiolle – oli suunnitteilla Joulutorin jatkoksi Talvitori. Myyntikojut olisivat olleet valmiina, sähköt vedettynä.

Kuinkas kävi: ei tullut mitään. Tapahtumakumppanuusmalli hyväksyttiin niin myöhään, ettei aikataulu taipunut tapahtuman järjestämiseen. Tämän kertoo Etelä-Saimaassa Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio.

Onhan se outoa, että kaupunki ei ehdi tehdä asioita, kun kaupunki tekee päätökset liian myöhään.

Miksi uudesta mallista ei päätetty vaikkapa syyskuussa?

Ja miksi koko uudesta mallista järjestetään infotilaisuus vasta tammikuussa 2019? Miksei joulukuun 18. päivä?

Kaupunki lupaa, että mallia esitellään uusilla Lappeenranta Events -sivuilla. Kun googlaa ”Lappeenranta events”, avautuu Lappeenrannan kaupungin sivu, jolla kerrotaan viime syksyn tapahtumista, in English. Lippunäyttely päättyi syyskuussa, arts&bars sekä kalamarkkinat oli syyskuussa, kitara soi marraskuussa.

Ja onhan se vähän outoa, että nyt kun on uusi malli – jota on sentään valmisteltu pitkään ja huolella, ainakin monimutkaisista lauserakenteista ja sanamuodoista päätellen – kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori nostaa esiin sangen mitättömät tapahtumat: Linnoituksen sydäntalvi -tapahtuman sekä kaukalopalloturnauksen. Ne ovat Lappeenrannan talven ja kevään tärkeimmät tapahtumat.

Uudella mallilla ”kaupunki tavoittelee tapahtumia, jotka

- lisäävät kaupungin tunnettuutta tapahtumapaikkana

- lisäävät kaupungin matkailullista vetovoimaa ja tuovat kaupunkiin kävijöitä kaupungin ulkopuolelta

- tukevat kaupungin strategisia tavoitteita

- luovat elävää kaupunkikulttuuria ja tukevat paikallisen kulttuurielämän kasvua

- lisäävät kaupungin tapahtumatoiminnan ympärivuotisuutta sekä monipuolisuutta

- parantavat tapahtumien laatua.

Hienoja tavoitteita, ja perin kannatettavia. Haluan elää kaupungissa, jossa on elävää kaupunkikulttuuria, jossa paikallinen kulttuurielämä kasvaa, jossa monipuolisia ja korkeatasoisia tapahtumia on ympäri vuoden. Mutta en välttämättä tuosta kaukalopallosta innostu.

Myös gosaimaa.fi -sivuston mukaan pikkuisen köyhältä näyttää: talven ja kevään aikana on Wolkoffin joulu ja Wolkoffin pääsiäinen, lasten kuorokonsertti-sarja helmikuussa sekä sitten alkuvuoden suurponnistuksena 4. ja 5. huhtikuuta kevätmarkkinat.

Mutta eihän se auta kuin uskoa parempaan. Ja siihen, että uusi malli on hyvä myös tapahtumien järjestäjille. Että Lappeenrantaan tulee uusia tapahtumia ja entiset jaksavat jatkaa.

Ku joskus ehittäis. Nyt ei ehitty.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy