Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Fiktiivistä jalanjälkeä

14.3.2017

Lappeenranta on vallan mainio kaupunki. Varsinkin kesällä, mutta on täällä muulloinkin nähtävää. Kaikki ei ole ehkä kaunista - ellei ole betonin ystävä. Mutta satama on hieno, ja Saimaa, jonka äärelle pääsee monessa paikassa.

Moni lappeenrantalainen, varsinkin matkailuväki, toivoo, että kaupunkiin tulisi nykyistä paljon enemmän matkailijoita. Kyllä tänne mahtuisi. Saimaalle on tosin vaikea päästä, paitsi risteilylaivoilla, mutta voihan sitä katsoa rannalta.

Mutta nyt taitaa olla suuri muutos tapahtumassa. Ainakin virallinen matkailuorganisaatio uskoo, ja tekee töitä paljon sen eteen.

Me täällä Lappeenrannassa toivomme, että ihmiset - sinäkin, tämän lukija - ottaisit suunnaksi Lappeenrannan. Ei, ei täällä mitään suurta muutosta ole tapahtunut.

Mutta meillä on Sorjonen!

Ja sinulla on Sorjonen. Ja yli 40:n maan ihmisillä on Sorjonen - niin moneen maahan sarja on myyty. Netflixin kautta Sorjonen saa, tai ainakin saattaa saada, paljon katsojia.

Matkailun logiikka menee niin, että kun ihminen näkee televisiosta sarjan, vaikkapa Sorjosen, niin ihmisessä herää vastustamaton halu lähteä katsomaan sarjan tapahtumapaikkoja. Ihan livenä.

Tuossa Linnoituksen vallilla Sorjonen hölkkäsi vaimonsa kanssa. Tuosta Tolppagrilliltä Sorjosen tyttö oli ostamassa grilliruokaa. Tuossa betoniparkkipaikalla Sorjosen auto oli pysäköitynä. Tuota Luukkaansalmen siltaa Sorjonen ajeli.

Niin vahva on usko Sorjoseen, että kaupungintalolla - jossa sarjan epäilyttävä kaupunginjohtaja seurueineen punoi juonia - on ainakin ollut Sorjosen oikean kokoinen pahvikuva. Siinä on moni kuvauttanut itsensä. Sorjosen vieressä.

Maine ja kuuluisuus on vähän kuin flunssa. Se tarttuu ilman mukana. Sorjosen mainetta, sitä 40 maassa nähtävää, voi ainakin vähän saada itselleen.

Pahvikuvasta.

Lappeenrannassa on ensi kesänä Sorjos-kierroksia. Kaupungin matkailuneuvonta järjestää tunnin mittaisia, kymmenen euroa maksavia kävelykierroksia kuvauspaikoille. Perjantaisin klo 14 alkavat nämä.

Onhan Lappeenranta, kuten Visitsaimaa kertoo, Sorjosen kotikaupunki.

TV-hahmon.

Toivottavasti väkeä riittää. Toivottavasti fiktiivisen hahmo jalanjäljillä riittää ihan oikeita seuraajia.

Toivottavasti fiktio ja fakta menevät riittävän monella sen verran sekaisin, että tulevat.

Voisihan se olla, ehkä, että lomamatkan kohteeksi ottaisin Kemblefordin. Siellä seikkaili Isä Brown. Tai sitten Truron, Wycliffen kotipaikan. Olisi, ehkä, kiva käydä syömässä Northumberlandista Craster Kippers tai juomassa Lindisfarne Mead. Niitä Vera Stanhopekin nauttii, kai. Tai miltä maistuisi Cornwallin pasteijoita - ainakin Doc Martin tietää.

Kööpenhaminassa kyllä on niin hyvät ravintolat, että ehkä hakeutuisin pikemminkin niihin kuin Martin Rohden suosimiin ruokapaikkoihin. Eikä Saga Norenkaan ollut mikään kulinaristi, mutta kaipa Malmössä olisi nähtävänä paikkoja, joita Saga on kulkenut. Silta ainakin pitäisi nähdä: juuri tätä siltaa Saga on ajanut Porschellaan.

Entäpä Oxford? BuzzFeedin mukaan ruokaykkösenä on vohveli ja ja jäätelö. Ehkä komisario Morsen tapaan ottaisin kuitenkin oluen. Ehkä sittenkin mielenkiintoisempaa olisi ihan oikea Oxford. Ei se missä Morse on kävellyt. Ei fiktiivinen. Vaan ihan oikeasti mielenkiintoinen, kaunis, historiaa tulvillaan oleva kaupunki. Oxford Oxfordina.

Ehkä sittenkin valitsen matkailukohteet muuten kuin tv-sarjan perusteella.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy