Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Johtamisen perikato, ja yrityksen

7.9.2016

Olen viime viikkoina törmännyt pariin karmaisevaan esimerkkiin suomalaisesta työelämästä, suomalaisesta johtamisesta, suomalaisesta tavasta toimia.

Jos nämä esimerkit ovat satunnaista yleisempiä, yhteiskunnan iso kiky-ponnitus on ihan nappikauppaa sen rinnalla, minkälaista tuottavuuden, kilpailukyvyn, työssäviihtymisen, yrityksen tuloksen ja paremman elämän lisäämistä voisi saada uudistamalla työelämää, sen rakenteita ja johtamismalleja - ihan vain luottamalla suomalaiseen osaamiseen, ammattitaitoon, ihmisten haluun tehdä työnsä hyvin.

Yksi kertoi näin: oli ollut esimiehenä parikymmentä vuotta. Mielestään seurasi aikaansa, kehitti työmenetelmiä, hankki uutta tekniikkaa, hoiti työnsä paitsi omasta, myös kuulemansa mukaan koko työyhteisön mielestä oikein hyvin. Oli inhimillinen, ammattitaitoinen, työkavereihin luottava, työyhteisön tukipilareita.

Yhtenä päivänä tuli firman intraan johtajan ilmoitus, että onkin valittu uusi esimies. Entisen esimiehen työtoveri, jota varmaan voi hierarkisen ajattelun mukaan sanoa myös alaiseksi.

Esimies syrjäytettiin. Tuosta vain.

Kun entiseksi käynyt esimies kävi johtajalta kysymässä perusteita, oli vastaus lyhyt: sun kompetenssi ei riitä. Vaikka miten kyseli, ei tarkempaa tietoa tullut. Ei esimerkkejä, ei yksityiskohtia, ei yleistä perustelua. Ei mitään. Lakooninen toteamus.

Entinen esimies katkeroitui. Minusta ihan ymmärrettävästi. Oli ollut ns. firman mies ikänsä, tehnyt enemmän kuin työehtosopimus määrää. Nyt vietiin oma päätösvalta oman työn tekemiseen, pistettiin ottamaan työmääräykset ja -ohjeet nuoremmalta, vähemmän kokeneelta. Tuottavuus laski ihan varmasti, työhön sitoutuminen laski ihan varmasti, työn laatu laski ihan varmasti. Menettely oli niin törkeä, että koko työyhteisö koki samoin, ja varmaan kaikkien motivaatio, tuottavuus ja sitoutuminen vähenivät pitkäksi aikaa.

Ja ihan yksinkertaisella tempulla: johtajan kömpelöllä johtamisella, olemattomalla psykologisella osaamisella, työyhteisön dynamiikan ymmärtämättömyydellä. Vanhalla toimintamallilla.

Mutta johtajahan oli johtanut: teki päätöksen itsenäisesti, pani sen toimeen, piti huolen että päätös pitää. Ei perustellut muuten kuin että hän on johtaja, joka on valittu johtamaan, ja sitä hän nyt teki. Muutkin kyselivät päätöksen perusteita, mutta ei johtaja niitä suostunut kertomaan sanallakaan, edes muullekaan, ihmettelevälle johdolle.

Onko tämä vahvaa johtajuutta? Vai öykkärimäisyyttä, oman egon ja aseman pönkittämistä? Suomalaista työelämää 2010-luvulla?

Toinen pitkän uran tehnyt irtisanoutui jokin aika sitten vakituisesta työstään. Heittäytyi markkinoiden armoille toimialalla, jossa disruptio jyllää, jossa liikevaihto, tuotot ja voitot ovat ilmeisen pysyvässä laskussa. Yrittää nyt hankkia toimeentulonsa myymällä osaamistaan yhden hengen yrityksenä.

Vaihtoi varmuuden ja keskimääräistä paremman ja varman kuukausipalkan suureen epävarmuuteen, ihan varmasti pienempiin tuloihin. Luopui työsuhteen tuomista eduista: työterveyshuollosta, edullisista työpaikkalounaista, työvälineistä, ja työyhteisöstä.

Menetyksen vastapainona tuntuu pitävän omaan mielenrauhaa ja terveyttä.

Hirvittävää on se, että työsuhteessa ne olivat uhattuna.

Tämä entinen työsuhteinen työskenteli tyypillisessä asiantuntija-ammatissa. Oli oppinut tekemään työnsä itsenäisesti ja menestyksellä, tunnustuksiakin oli vuosien mittaan tullut. Korkeasti kouluttautunut kovan luokan ammattilainen, kokenut, paljon nähnyt, työnsä perin pohjin osaava, itsenäisesti työtä tekevä.

Parikymmentä vuotta hän suorastaan nautti työstään. Mutta viime vuosina työelämä ei tarjonnut kuin vastoinkäymisiä. Töiden hylkäämistä ilman perusteluja, syrjään siirtämistä, kyttäystä. Näin ainakin työntekijä itse tunsi. Kunnes viimein mitta täyttyi, ja hän irtisanoi työsopimuksen. Ja heittäytyi epävarmuuteen, epävarmoihin töihin, epävarmaan eläkekertymään.

Jos - ja pahoin pelkään että kun - tällainen on karua todellisuutta kovin monessa suomalaisessa työpaikassa, tuottavuuden lisääminen, kilpailukyvyn parantaminen, yrityksen tuloksen varmistaminen ja hyvä työelämä ovat vielä kovin kaukana.

Mutta eivät mitenkään mahdottomia. Tarvitaan toki uudenlaisia työn tekemisen malleja, mutta ennen kaikkea luottamusta työtovereihin, avoimuutta, asiantuntijuuden hyödyntämistä, vanhojen rakenteiden purkamista. Ja tietysti digitalisaation syvää ymmärtämistä. Uutta esimiestyötä.

Eivät ne mahdottomia asioita ole, eivätkä edes aina vaikeita. Koulutustakin näihin järjestetään.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy