Tmi Rinkisen jutut
ETUSIVU UUTISET REFERENSSIT YHTEYSTIEDOT
Tmi Rinkisen jutut

Uutiset

Ei pitäisi nöyryyttää

Kuvaruutukaappaus SaiPan verkkosivuilta. Kuva: Liiga-SaiPa Oy.

Viime viikolla pieni lappeenrantalainen osakeyhtiö Liiga-SaiPa Oy kertoi vaihtavansa toimitusjohtajaa.

Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 5,2 miljoonaa euroa. Suunta on laskeva - pudotusta edellisvuodesta tuli peräti 11 prosenttia.

Liiketoiminnan tuloksessa ei ole hurraamista: se putosi vuodessa yli 50 prosenttia.

Liikevoitto oli aika vaatimaton 3,8 prosenttia.

Yksi ihan hyvä mittari yrityksen menestykselle on henkilökunnan määrä. Sitä SaiPa onnistui vuosi sitten päättyneellä tilikaudella kasvattamaan kuudella ihmisellä 86:een työntekijään. Vuonna 2011 työntekijöitä oli 111.

Talouden luvut eivät ole siis kovin kaksiset. Tässä mielessä omistajille oli varmaan ihan hyvä syykin pohtia, mitä tehdä. He päätyivät vaihtamaan toimitusjohtajaa. Siihen omistajilla on toki täysi oikeus - ja velvollisuuskin, jos toimitusjohtajan koetaan epäonnistuneen.

Kysyä toki voi, olisiko joku toinen toimitusjohtaja kuin Marko Ek pystynyt parempaan taloudelliseen tulokseen. Hieman epäilen. Jääkiekkoilu on kutistumassa. Katsojaluvut laskevat, yhteistyökumppaneita ja ulkopuolista rahoistusta on yhä vain vaikeampi löytää.

Toki omistajilla on täysi oikeus valita toimitusjohtajaksi kenet haluavat. Nyt päädyttiin Jussi Markkaseen; erittäin tunnettuun entiseen jääkiekkoilijaan, jonka toimitusjohtajan ja yritystalouden näytöt ovat kuitenkin vielä ihan nollassa. Yrityksen johtamiseen ei välttämättä oikein riitä, että on pelannut jääkiekkoa huipputasolla useissa maissa.

Mutta eihän siinä mitään. Kaikki syy on toivoa, että lappeenrantalaiset yritykset menestyvät.

Jääkiekkoilu on ollut julkisuuden suhteen tiedotusvälineiden erityisessä suosiossa. Ja on vieläkin.

Liiga-SaiPa Oy:n tiedotustilaisuus sai toimittajat liikkeelle, kuten aina, ja kuten muutkin kiekkoyhtiöt saavat.

Varmaan urheiluyhtiön tiedotustilaisuus vetoaa tunteisiin, ja tunteet luovat kiinnostavuutta. Varmaan ihan journalistisesti perusteltua kertoa toimitusjohtajan vaihdosta. Ehkä.

Mutta sitä en oikein ymmärrä, että irtisanottu toimitusjohtaja Marko Ek piti tiedotustilaisuuteen tuoda. Olisi riittänyt - kuten muut yhtiöt toimisivat - että toimitusjohtajan vaihdosta kertoisi hallituksen puheenjohtaja, ja että uusi toimitusjohtaja olisi paikalla.

Minusta Ekin tuominen tilaisuuteen oli lähinnä ihmisen nöyryyttämistä. Se ei anna hyvää kuvaa Liiga-SaiPa Oy:n ja uuden toimitusjohtajan ihmisjohtamisesta. Lähinnä tuo kielteistä mielikuvaa.

Tmi Rinkisen jutut
Y-tunnus: 2785907-7

Antti Rinkinen
Lahti

antti.rinkinen(at)rinkisenjutut.fi
0400 547 733

Kaakon Nettipalvelu Oy